Levertijd 1 tot 3 werkdagen | Verzendkosten € 3,95 - € 5,75 (NL) | Gratis verzenden vanaf € 49 (NL)

Plasticvrij boodschappen doen bij Jumbo Foodmarkt

Gepubliceerd op 26 juli 2021 om 15:20

Al hebben we een shop vol met plasticvrije en plastic vervangende artikelen, ook wij vinden het soms een opgave om plasticvrij te leven. De moeilijkste hobbel? Eten en drinken, verreweg! Je kunt je boodschappen op de markt of bij de boer doen, en in de grotere steden poppen zo nu en dan verpakkingsvrije winkels op (die vaak ook weer verdwijnen). Maar wat als je die opties niet binnen handbereik hebt en vooral op de supermarkt op de hoek bent aangewezen? Hoe ver kom je dan? Wij testten het voor je uit in onze geliefde Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn in Utrecht.

 

In euforische stemming verkeerde ik toen in mei 2018 Leidsche Rijn Centrum werd geopend. In de grootste Vinex locatie van Nederland woonde ik op steenworp afstand van dit prestigieuze centrum dat naar de maatstaven van de hedendaagse 'smart city' was gebouwd. Bijna helemaal autovrij en de bevoorrading van de winkels zou ondergronds gebeuren. Geen ronkende vrachtwagens meer in de straten! De architectuur was een streling voor het oog en deed denken aan Zuid-Europese steden. Mijn hoogtepunt in die dagen na de opening was mijn ontdekkingstocht door de gloednieuwe Jumbo Foodmarkt. Uit eten in de supermarkt, M&M's op kleur gesorteerd in een zelfschepdisplay en grote versafdelingen, geweldig! 

 

Katoenen broodzak om de snijmachine

Nog steeds veel lof hier voor Jumbo Foodmarkt. In coronatijd was alles strak geregeld en konden we er altijd maar weer terecht voor onze favoriete boodschappen en een vriendelijke service. Maar op één vlak blijft deze winkel - net als vele andere supers - achter: er gaan gigantische hoeveelheden plastic de winkel in en uit. Van een toonaangevende supermarkt hadden we een snellere ontwikkeling richting alternatieven verwacht. Toch wilden we het eens proberen om anno 2021 (juli) in 'onze' supermarkt plasticvrij boodschappen te doen.

 

Ter voorbereiding namen we de nodige gear mee in een linnen boodschappentas. Die tas hebben we ooit ergens als reclame item gekregen en is vrij klein. Maar wil je flink wat boodschappen kwijt kunnen in je tas, check dan eens de ruime shoppers van NoMorePlastic. Deze zijn gemaakt van gerecycled linnen. En mooi nieuws: er is nét een serie hippe, nieuwe prints uit.

 

In de betreffende Jumbo kwam ik zoals gewoonlijk binnen op de groente- en fruitafdeling. De keuze was nu kleiner, omdat veel in plastic is verpakt, zoals komkommers, druiven en paprika's. Dus ik ging voor onverpakte opties en kocht een losse grote ui, een avocado, bananen en peren (stickers op de vruchten zelf). Verder schepte ik grote dadels in een zelf meegenomen katoenen zakje. Op de broodafdeling koos ik voor versgebakken brood en kon ik nog net een katoenen broodzak aan de medewerkster geven voordat ze een plastic zak om de snijmachine wilde schuiven. Ik had nog een stoffen zakje over en nam een paar pretzels mee uit de broodjesvitrines.

'Waar stopt u die hamburgers in?'

Op naar het vlees! Zelf ben ik al sinds mijn tiende vegetariër, maar mijn gezin denkt er anders over. Alle voorverpakte schaaltjes liep ik voorbij en bij de vitrine van de slager kon ik nog net voor een paar gekruide hamburgers kiezen (geen biologisch aanbod!). 'Waar stopt u die hamburgers in?' vroeg ik aan de slager. Hij stak een plastic schaaltje en plastic afdekfolie omhoog. Dat dacht ik al. Ik haalde daarom mijn rol biologisch afbreekbare 4-in-1 folie van Compostella tevoorschijn en scheurde er een stuk voor hem af. 'Ik probeer hier vandaag 100% plasticvrij boodschappen te doen', vertelde ik. De slager werkte goed mee, verpakte de hamburgers in mijn stuk folie en plakte het pakje dicht met de prijssticker. So far so good. 

 

De overige boodschappen - waar geen versafdelingen voor zijn - bleken ingewikkelder. Loop maar eens langs de schappen om alternatieven te vinden. De vangst: een kartonnen doosje macaroni, een glazen pot saus (wel met deksel van blik), een doos hagelslag (zonder plastic schenktuitje) en een doosje smoothiefruit uit de vriezer. In combinatie met wat ik nog in huis had (onder andere uit zelfoogsttuin De Groenteboer in Kamerik, waar we aandeelhouder van zijn) kon ik met mijn gezin weer zeker 24 uur vooruit

Een weg te gaan

Conclusie: plasticvrij boodschappen doen in een gewone supermarkt kán! Maar de keuze is heel beperkt en het eten (= leven) zou er saai van worden als we elke dag alleen maar plasticvrij zouden willen shoppen in Jumbo Foodmarkt. Daarom voorlopig een iets minder strikte gang naar de supermarkt, maar zeker wel gewapend met mijn geteste supermarktuitrusting. Overheid en bedrijfsleven hebben nog olifantenstappen te zetten, maar als consument kunnen we de druk van onderaf opvoeren door een protest met onze katoenen zakjes en zelf meegebrachte folie. 

 

Voor 'plasticvrij boodschappen doen' hebben we alle handige artikelen voor je op een pagina gezet! Zie plasticvrij boodschappen doen.

 

Tot slot een laatste tip: veel boerderijwinkels verkopen hun etenswaren onverpakt. Boerderijwinkels bij jou in de buurt vind je op Zoekdeboer.nl ! Heb jij zelf tips of ervaringen die je met ons en andere lezers wilt delen? Laat je reactie achter! Vinden we superleuk!

 

Carina

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.