Levertijd 1 tot 3 werkdagen | Verzendkosten € 3,95 - € 5,75 (NL) | Gratis verzenden vanaf € 49 (NL)

Jesse uit Groningen leeft plasticvrij

Gepubliceerd op 24 november 2021 om 16:13

Met zijn sprankelende verhaal verscheen hij eerder dit jaar in het programma Noord Vandaag op RTV Noord. Jesse Ludolphy (24 jaar) leefde al een jaar zo goed als plasticvrij en vertelde in de studio over zijn missie en de hobbels op zijn weg. Als oprichters van ons plasticvrije warenhuis NoPlasticPlease.nl waren wij bij het zien van Jesse meteen ‘hooked’ en wilden we hem graag zelf spreken en doorvragen! Via Instagram was de connectie snel gelegd en spontaan als deze pas afgestudeerde artiest drama is, wilde hij ‘natúúrlijk met ons afspreken voor een telefonisch interview’.

 

Bron foto: Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord

Elastiekjes aan de gracht

Ook na het optreden op TV heeft Jesse zijn lifestyle vast weten te houden. Hij kán eigenlijk niet meer anders en illustreert dat meteen met een voorbeeld als we bellen. Jesse: “Ik heb gisteren een broodje gekocht aan de gracht en daar wordt dan een elastiekje om gedaan. Ik heb het mijne direct terug gestopt in het bakje op de desk. Maar toen ik later aan het water zat te eten, lagen daar echt honderdduizend elastiekjes. Dat verbaast me zo erg, ik heb daar zo’n focus op dat ik denk dat ik daar niet meer van af kom. Ik heb ze opgeraapt en teruggebracht naar de kraam. Ik dacht: het is misschien niet jullie schuld, maar het is toch een soort van ‘jullie responsibility’. Zo blijf ik overal waar ik kom geïnspireerd en zie ik oplossingen. Het maakt mij creatief en het houdt me scherp. Ik denk dat ik deze leefstijl sowieso blijf volhouden.”

“Ik koop liever een ei, dan een stukje tofu in plastic”

 

Plasticvrij, vegan of CO2-neutraal

Wie zo bewust met plastic omgaat, ontkomt haast niet aan andere milieukwesties. Want: verminder je met plasticvrij leven je impact op de planeet maximaal? Of kun je beter vegan gaan, of misschien CO2-neutraal? Na een gesprek met een vegan kennis ging Jesse de uitdaging aan om ook nog eens als veganist door het leven te gaan. Maar dát bleek een lastige combinatie. Jesse legt uit: “De vegan producten die je wilt kopen zijn vaak tofu of burgers die je makkelijk bij de supermarkt kan halen. Maar die zitten altijd in zo’n plastic verpakking. Dan koop ik liever gewoon een lekker ei, maar dan ben ik dus niet vegan. Ik heb dat na een tijdje dan ook opgegeven. Wat ik wel aan die ervaring over heb gehouden is dat ik nu alleen nog voor biologisch zuivel ga. Verder probeer ik ook energiezuinig te leven, maar compleet zelfvoorzienend zijn ligt nu nog niet binnen mijn bereik. Ik woon nog in een studentenhuis en kan niet zo maar even zonnepanelen op het dak leggen of van het gas af. Dat komt nog. Mijn nummer 1 is voorlopig plasticvrij leven.”

 

Je leven smakelijk houden

Als pas afgestudeerde alleenwonende in de stad is het al een opgave om plasticvrij te leven. Maar wat als je geen etenswarenmarkt of vergelijkbare opties in de buurt hebt, een gezin met jonge kinderen runt en een drukke baan hebt? Hoe begin je dan met het verminderen van je plasticverbruik? Voor Jesse is het antwoord eenvoudig: “Maak een challenge voor jezelf om slechts één week plasticvrij te leven. Doe het omdat je het interessant vindt, voor jezelf. Met alleen de supermarkt kom je er niet, dus je móet echt op zoek gaan naar faciliteiten die je leven een beetje smakelijk houden. Als het je lukt en je geen plastic hebt verbruikt, dan ben je zo creatief geweest en heeft het je zoveel besef opgeleverd, dat ik denk dat het je nooit meer terugbrengt naar waar je was.”

“Sinds mijn TV optreden zeggen mensen ‘sorry hoor’ als ze met plastic bij mij thuis komen”

 

Geloof uitschreeuwen

Toch wil Jesse de challenge zo veel mogelijk bij zichzelf houden en van daaruit mensen inspireren. “Sinds ik op TV ben geweest zeggen mensen die met plastic bij mij over de vloer komen altijd: ‘sorry hoor’. Ik heb het inmiddels zo vaak gehoord. Ze voelen zich dan een beetje beschaamd, tegenover mij. Maar eigenlijk zouden ze dat tegenover zichzelf moeten voelen. Maar een vingertje omhoog houden doe ik eigenlijk nooit. Aan de andere kant: soms denk ik dat ik best wat harder mag roepen, want veranderingen gaan zóóó sloom en ik zie nog weinig lichtpuntjes. Gisteravond kwam ik terug van een etentje en zag ik een vrouw in de stad die echt keihard riep ‘Ik geloof in God en hij is met me!!’ Ik was daar een beetje van ontdaan en riep terug ‘okee thanks, byeee’.” Lachend besluit Jesse: “Zij was haar geloof echt aan een ander aan het opdringen, maar dat doet ze natuurlijk met een reden. Dus… misschien moet ik mijn geloof binnenkort ook gewoon maar eens op straat uitschreeuwen.”

 

Terwijl we dit artikel publiceren is Jesse nét aan een nieuw buitenlands avontuur begonnen: vijf maanden Costa Rica. Een land dat een van de koplopers in de wereld is als het gaat om natuurbehoud.  “Inspiratie opdoen, locaties schoonmaken, milieuorganisaties leren kennen en misschien wel eentje oprichten”, dat is wat hij van plan is. We hopen dat hij er een geweldige tijd beleeft en met veel nuttige bagage terugkomt die hij hier weer om kan zetten in actie. Benieuwd naar de weg van Jesse? Volg hem op Instagram.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.