Levertijd 1 tot 3 werkdagen | Verzendkosten € 3,95 - € 5,75 (NL) | Gratis verzenden vanaf € 49 (NL)

Koseli: handgemaakte shampoo en body bars met Himalayakruiden

Gepubliceerd op 27 januari 2022 om 13:36

Ze ontmoetten elkaar op Koninginnedag aan de voet van de Himalaya. Hij een Nederlandse vrijwilliger op een biologische boerderij en zij een Britse jongerenwerker, ook als vrijwilliger in Nepal. Ze werden een stel en nu - elf jaar later - runnen Simone en Benjamin vanuit Brabant hun social enterprise Herb Nepal en cosmeticamerk Koseli (Sanskriet voor ‘cadeau’). Positieve impact maken op mens en milieu, dat is hun gezamenlijke doel.

Het was januari 2021 toen Benjamin ons van NoPlasticPlease.nl belde met de vraag of we de shampoos en zepen van Koseli wilden opnemen in onze shop. Natuurlijk wilden we dat wel proberen. Hij was de eerste die het ons zelf vroeg. Gaandeweg het jaar groeide ons assortiment als kool, maar Koseli bleef een oogappeltje. Tijd om de verdieping eens op te zoeken, dachten we. En zo spraken we af met Simone om het verhaal van Koseli te horen.

 

Permacultuur en sociaal werk

De ontmoeting in Nepal had zo moeten zijn, zo blijkt uit Simone’s woorden. Al snel kwamen zij en Benjamin er achter dat ze dezelfde visie en waarden deelden. Ze bundelden hun kennis over permacultuur en sociaal werk en besloten samen iets op te zetten om boeren in Nepal te steunen. Simone vertelt: “We ontdekten dat de lokale boeren een schat aan kennis en ervaring hadden op het gebied van inheemse landbouw. Dat wilden we als basis gebruiken, in plaats van kennis van buitenaf invliegen en te vertellen hoe het moet. We organiseerden focusgroepen en dramasessies, creëerden prototypes en luisterden naar de boeren. Herb Nepal werd zo een platform van waaruit we de problemen van de boerengemeenschappen wilden aanpakken.”

Boerinnen op de trainingsboerderij Herb Nepal

Herb Nepal

Die problemen lagen vooral in het bovenmatige gebruik van chemische middelen in de landbouw. Simone: “De kennis van inheemse, biologische landbouw was er wel, maar de technische en financiële middelen niet. Door het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen waren er grote issues op het gebied van publieke gezondheid. Ook hadden boeren er moeite mee om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud.”

 

Herb Nepal is nu een trainingsboerderij waar boeren andere boeren opleiden. De aanwezige kennis wordt doorgegeven en verdiept. Daarbij is een nieuwe (internationale) markt voor biologisch geteelde kruiden aangeboord, waardoor een gezond business model is ontwikkeld. Ook draagt Herb Nepal bij aan de emancipatie van vrouwen. In Nepal is 60% van de boeren vrouw. Meestal worden zij opgeleid door mannen, die bovendien van een andere kaste zijn. In de trainingsprogramma’s van Herb Nepal zijn het echter vooral vrouwen die de opleiding verzorgen. Voor hun initiatief won Herb Nepal een award van IDEO.

 

Van boerderij naar zeep

De geteelde kruiden worden onder meer verwerkt in handgemaakte natuurlijke zepen. Samen met de andere teamleden van Herb Nepal ontwikkelden Simone en Benjamin het merk Koseli, voor met name de Europese markt. Aanvankelijk lag zowel de teelt van de kruiden als de productie van de zepen in Nepal. Totdat Covid roet in het eten gooide en de internationale handel een uitdaging werd. Simone licht toe: “De grenzen van Nepal gingen dicht en er waren geen inkomsten vanuit het buitenland meer. Onze focus lag toen op overleven en het draaiende houden van de boerderij. En gelukkig zijn we er nog.”

 

Global impact

Vorig jaar heeft Koseli de zeepproductie - gedwongen door Covid - verplaatst naar een werkplaats in Eindhoven. Simone: “Ik ben in de afrondingsfase van mijn opleiding biologische huidverzorging en heb nu zelf de lead in het maken van de producten. Eigenlijk is dit een perfecte ontwikkeling, omdat lokale productie minder belastend is voor het milieu. De kruiden voor de zepen komen nog steeds van Herb Nepal en zo hebben we een sterke connectie gecreëerd tussen Nepal en Nederland. Het rijmt nu precies met onze missie: local production with global impact.”

Benieuwd naar deze heerlijke, kruidige (en natuurlijk plasticvrije) shampoos, conditioners en zepen? Check het assortiment van Koseli op NoPlasticPlease.nl.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.