Levertijd 1 tot 3 werkdagen | Verzendkosten € 3,95 - € 5,75 (NL) | Gratis verzenden vanaf € 49 (NL)

Wat is plastic soep?

De term 'plasticsoep' is een metafoor die wordt gebruikt om de enorme hoeveelheden plasticvervuiling te beschrijven die zich in de oceanen van de wereld hebben opgehoopt. Naar schatting drijven er meer dan 5 biljoen stukjes plastic in de oceanen, en dit aantal groeit elke dag. De gevolgen van deze vervuiling zijn verschrikkelijk, niet alleen voor de gezondheid van het zeeleven maar ook voor de gezondheid van mensen.

Een van de grootste veroorzakers van de plasticsoep is het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik. Dit zijn kunststoffen die eenmalig worden gebruikt en daarna worden weggegooid, zoals plastic rietjes, boodschappentassen en waterflessen. Hoewel plastic voor eenmalig gebruik misschien handig is voor mensen, zijn ze een nachtmerrie voor het milieu. Deze kunststoffen hebben honderden jaren nodig om af te breken, en in de tussentijd breken ze in steeds kleinere stukjes en worden uiteindelijk microplastics.

Microplastics in de voedselketen

Microplastics zijn kleine stukjes plastic met een diameter van minder dan 5 mm. Ze zijn zo klein dat ze vaak onzichtbaar zijn voor het blote oog. Deze microplastics worden gemakkelijk opgenomen door het leven in zee en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Vissen die microplastics consumeren, kunnen bijvoorbeeld een verminderde vruchtbaarheid en een veranderd immuunsysteem hebben. Bovendien kunnen deze kunststoffen in de voedselketen terechtkomen, wat mogelijk ook gevolgen heeft voor de menselijke gezondheid.

De plasticsoep is een mondiaal probleem dat om een mondiale oplossing vraagt. Een manier om dit probleem aan te pakken, is door onze afhankelijkheid van plastic voor eenmalig gebruik te verminderen. Dit kan worden gedaan door herbruikbare alternatieven te gebruiken, zoals metalen rietjes, stoffen boodschappentassen en hervulbare waterflessen. Daarnaast kunnen overheden en bedrijven beleid voeren dat het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik terugdringt, zoals kosten in rekening brengen voor plastic tassen of bepaalde artikelen helemaal verbieden.

 

Goed afvalbeheer

Een andere manier om de plasticsoep aan te pakken, is door goed afvalbeheer. In veel delen van de wereld wordt plastic afval niet op de juiste manier verwijderd en komt het in de oceanen terecht. Door afvalbeheersystemen te verbeteren, kunnen we de hoeveelheid plastic verminderen die in de oceanen terechtkomt. Dit kan worden gedaan door het gebruik van recyclingprogramma's en waste-to-energy-faciliteiten, die plastic afval in energie kunnen omzetten.

Uiteindelijk zal het aanpakken van de plastic soep een combinatie van individuele actie en collectieve actie vereisen. Door ons eigen gebruik van plastic voor eenmalig gebruik te verminderen en beleid te ondersteunen dat plasticvervuiling vermindert, kunnen we helpen de gezondheid van onze oceanen te beschermen.

 

Of start direct met deze toppers voor een plasticvrij leven: